Actueel – Conferentie
Samen bouwen aan Reggio Inspiratie met een bijdrage van Reggio Children

Datum: 19 april 2024

Locatie: Prodent Fabriek, Amersfoort

Terugblik op de conferentie

‘Samen bouwen aan Reggio Inspiratie’ van 19 april j.l.

Het maximaal mogelijke aantal van 240 deelnemers uit alle beroepsgroepen in kinderopvang en primair onderwijs, van alle niveaus en uit heel Nederland (en enkelen uit België) kwamen bijeen in de Prodent Fabriek in Amersfoort. Met één gemeenschappelijke basis: jonge kinderen zien en erkennen in hun competent-zijn, in hun creatieve vermogens, in hun basale rechten, in hun eigen leerstrategieën, in wie ze vanaf hun geboorte zijn en in hoe zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Allemaal mensen die op hun eigen kleine eilandjes hier werk van proberen te maken en zich daar vaak alleen in voelen, niet gesteund en eerder tegengewerkt door de bestaande systemen van methodes, toetsen en controle, konden deze dag zich met elkaar verbinden.

De dag stond in het teken van het vormen en opbouwen van een netwerk, in het plezier om met en van elkaar te leren, in het besef met z’n allen sterker te staan.

Het was zowel een groot feest van weerzien als van vele nieuwe ontmoetingen tussen pedagogisch medewerkers, leerkrachten, kunstenaars, wetenschappers, ouders, coaches, trainers, docenten en leidinggevenden. Vanaf de eerste minuut ontsponnen zich de gesprekken en uitwisselingen, bleek er herkenning en behoefte om te delen.

Het programma van de dag bood voeding, inspiratie en onderbouwing. Theoretische inzichten in wisselwerking met praktische voorbeelden: in de voordracht van Mirella Ruozzi uit Reggio Emilia, in de film van een kleuterproject van ikc De Kaap samen met TOEVAL GEZOCHT in Amsterdam-Oost en in de wetenschappelijke onderzoeken binnen de hersenwetenschappen vertolkt door Mark Mieras. In de inleiding van Annemieke Huisingh was de basis van de dag aangegeven: in de herkenning van de kracht en competenties van jonge kinderen weten we weer welke creatieve vermogens wij bij onszelf tevoorschijn kunnen toveren om de kinderen te geven wat hun toekomt: vertrouwen in hun eigen ideeën, plannen, emoties, hypotheses, verbeelding en onuitputtelijke nieuwsgierigheid; steun bij hun vragen en voorlopige theorieën, creëren van contexten waarin ze volop op onderzoek en avontuur kunnen gaan. Met ons als nieuwsgierige volwassenen aan hun zijde!

In de middag was de grote zaal door De firma Klei met hulp van 10 vrijwilligers omgebouwd tot één mega-atelier: 2 ton klei, 200 broodjes van 10 kg waren naar binnen gebracht. Alle deelnemers konden naast elkaar op banken aan tafels plaatsnemen en de uitnodiging aan hen was: ‘Zoek met de klei verbinding met elkaar, er kan een groot netwerk ontstaan; onderzoek hoe samenwerking een ieder sterker maakt.’ Dit groeide uit tot een zo bijzondere ervaring, die zal niemand kunnen vergeten.

Tenslotte lanceerde Linda van der Meulen het opgerichte landelijke netwerk, waar iedere geïnteresseerde persoonlijk lid van kan worden, stelde zij de regiocoördinatoren voor en lieten de deelnemers weten waar ze behoefte aan hadden, zoals: het opzetten van een online netwerkomgeving, het delen van vragen en inspiratie, samen reflecteren over literatuur en bij elkaar op bezoek gaan en zo vanuit de praktijk van elkaar leren.

Aanmelden kan vanaf nu via de volgende link: Aanmelden netwerk.

Het nieuwe netwerk is een feit, iedereen kan eraan meedoen!

Alle deelnemers reisden in optimistische stemming naar huis met in hun hand een katoenen tasje met een flink stuk klei als aandenken en aanmoediging.

Tenslotte: de Stichting Reggio Inspiratie heeft besloten een boekje te gaan samenstellen met een uitgebreide weergave van de presentaties in tekst en beeld en met het rijke beeldmateriaal van o.a. de klei-workshop. Zodat iedereen, ook zij die er niet bij waren, kan genieten van de rijkdom van deze bijzondere dag. Informatie hierover volgt.

Programma Conferentie 19 april 2024

Vanaf 9.00

Inloop met koffie en thee

10.00

Opening door dagvoorzitter Wilma van Esch
Inleiding Reggio Inspiratie, Annemieke Huisingh
Ochtendprogramma met presentaties van Mirella Ruozzi, Reggio Children, en Mark Mieras.

10.15

Mirella Ruozzi is ceramiste, kunstvakdocent en als atelierista jarenlang verbonden aan de scholen van Reggio Emilia. Een uitzonderlijke kans om haar live in ons midden te hebben. Zij werkt samen met Vea Vecchi aan het omvangrijke handboek CRETA/CLAY in relatie tot het werken met jonge kinderen.

11.15

Koffie/thee

11.45

Een korte film van een kleuterproject van ikc De Kaap over hun buurt: Dit is de wereld.

12.15

Mark Mieras is natuurkundige en als wetenschapsjournalist gespecialiseerd in de hersenontwikkeling. Hij verdiepte zich recent weer in nieuwe onderzoeken naar ‘hoe kinderen het beste leren en zich ontwikkelen’, zijn nieuwe literatuurstudie kwam recent uit: Onvervangbare jaren, waarom de eerste zes levensjaren de belangrijkste zijn.

13.00

Vegetarische lunch met tijd voor onderlinge uitwisseling aan de hand van ingebrachte posters van de 15 deelnemers die in de cateringruimte hun werk zichtbaar maken.

Middagprogramma met een gezamenlijke atelier-workshop, tijd voor regionale ontmoetingen en verbindingen én lancering van het Reggio Inspiratie Netwerk.

14.30

De conferentie is omgebouwd tot één groot atelier, waarin alle deelnemers beeldend aan het werk gaan met het onderwerp: ‘samen bouwen’, begeleid door de Firma Klei. De drie kunstenaars Roos Langendorff, Anita Manshanden en Daan Blits verbinden hun passie voor klei met hun jarenlange ervaring in het werken met jonge kinderen, vaak in projecten van TOEVAL GEZOCHT.

16.15

Tijd voor regionale ontmoetingen en verbindingen. Linda van der Meulen ontvouwt samen met de netwerkcoördinatoren de plannen voor een landelijk en regionaal netwerk om samen bouwen aan de Reggio Inspiratie interactief en vruchtbaar te maken.

17.00 – 17.30

Afsluiting en napraten met hapje en drankje

Voor wie:

Voor iedereen die professioneel werkzaam is kinderopvang en onderwijs of erbij betrokken is: leerkrachten en pedagogisch medewerkers, ouders, leidinggevenden, bestuurders, coaches, opleiders, onderzoekers, kunstenaars en pedagogen.

Wanneer:

Vrijdag 19 april 2024, van 10.00 uur tot 17.30 uur

Waar:

De Prodentfabriek, Amersfoort

Heb je vragen, mail gerust: info@reggioinspiratie.nl